Wat is de oorsprong van Rum? Wij leggen het uit

  • Geplaatst op
Wat is de oorsprong van Rum? Wij leggen het uit

Wist je dat Rum in het verleden het favoriete drankje was om te drinken bij piraten en marinier in de Caribische zee? Tegenwoordig wordt Rum geliefd door velen anderen. Dat is logisch omdat deze drank een behoorlijk veelzijdige collectie kent. Maar waar komt Rum vandaan, hoe wordt het gemaakt en hoe drink je Rum het best? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Afkomst van Rum

We gaan naar de 16de eeuw, waar Rum voor het eerst werd gemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid komt de Rum oorspronkelijk uit Brazilië. Kolonisten uit Portugal en Spanje plantten daar suikerriet. De Rum wordt in Brazilië cachaca genoemd. Vanuit dit land werd de kunst van het stoken van de Rum verspreid naar andere landen over de zee. Tot op hedendaags worden er nog altijd vel Rum in het Caribische gebied gemaakt. Een van de bekendste, is Cuba. Uit deze streek worden de welbekende Havana Club en Bacardi gemaakt. Rum wordt tegenwoordig naast het Caribische gebied, ook in andere delen van de wereld gemaakt. Denk hierbij aan Europa, Zuid-Amerika en zelfs in Azië. In totaal worden er in ruim 40 verschillende landen Rum geproduceerd in verschillende soorten.

 

Waar komt de naam vandaan?

Er zijn verschillende theorieën waar de Rum haar naam aan te danken heeft. De meest gesproken theorie stamt af van een Latijnse benaming dat staat voor suiker. Dit is Saccharum. Een andere theorie is dat de naam een verbastering is van het Franse woord arome. Of wellicht een theorie uit Nederland? Dan zou de Rum zijn vernoemd naar enorme drinkglazen waar zeelui uit Nederland gebruik van maakten, deze heten roemer.

 

Hoe wordt Rum gemaakt?

De basis van Rum is suikerriet. De kwaliteit hangt dan ook af van welk soort suikerriet je gebuikt maakt. Daarnaast wordt er water en gist aan het proces toegevoegd zodat het mengsel kan fermenteren. De rum gaat door een rijpingsproces van minimaal een jaar lang na het distillatieproces. Wordt de Rum in tropisch gebied gestookt, dan gaat het proces sneller door het warme klimaat. De kleur van de Rum wordt bepaald door waar ze in gerijpt worden. Rijpen ze in tanks van staal, dan blijft de drank kleurloos. Rijpen ze in vaten van eikenhout, dan krijgt de drank een bruine kleur.

 

Zo drink je Rum het best

Rum kent veel soorten en behoort tot een van de veelzijdigste sterke dranken. Rum is goed puur te drinken en dit geldt vooral voor de oude soorten Rum. De helde Rum kunnen daarnaast een perfecte basis zijn voor cocktails. Denk hierbij aan een Mojito of Dark & Stormy. Zelf een Rum proberen? Ga naar onze website Club Rum en kies uit een breed assortiment. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »