over Zacapa Rum

Zacapa Rum is gemaakt in Guatemala, en een kunstwerk en uitdrukking van geduld, rijkdom, kwaliteit en meester-blending. Gerijpt tot perfectie in de bergen van Quetzaltenango, Zacapa Rum ontwikkelt zijn complexe smaak en karakter op 2.300 meter boven de zeespiegel in het mystieke huis boven de wolken.

Ron Zacapa rum is ontwikkeld door een chemicus. De lokale arts Alejandro Burgaleta knutselde enige tijd aan de distillatie en stabilisatie van zijn rum voordat hij in 1976, op de honderdste verjaardag van de stad Zacapa in Oost-Guatemala, eindelijk de eerste fles Ron Zacapa Centenario onthulde.

De meeste rum wordt gedistilleerd uit melasse, met gist die op die donkere gekarameliseerde suikers wordt gedistilleerd. Ron Zacapa wordt gedistilleerd uit iets dat "zuivere rietsuikerhoning" of "zuivere honing" wordt genoemd, de siroop die afkomstig is van de eerste persing van de rietsuikerfabriek, met een suikergehalte van ongeveer 72 procent, vergeleken met het suikergehalte van melasse van ongeveer 50 procent. Combineer dat met het zachtere verouderingsproces, en je begint te zien waar de ambitieuze finesse van het Ron Zacapa smaakprofiel vandaan komt.

Er zijn flessen van 15 jaar oud, maar de Ron Zacapa rum is gemakkelijk 23 jaar oud. Omdat het zo hoog is verouderd, is het verouderingsproces veel zachter, een consistente koelere temperatuur en een lagere atmosferische druk, dragen bij aan de natuurlijke moleculaire uitwisseling tussen drank en vat. 

 

Distillatie 

Net als de oogst en de vergisting vindt de distillatie plaats in het laagland. Volgens Lorena is distillatie het deel dat het karakter van de rum geeft of bepaalt. Als dit niet goed gebeurt, is het voor de Master Blender erg moeilijk om dit aan te passen in het blending gedeelte van de productie. Je hebt een goede basis nodig om op voort te bouwen.

Zacapa rum wordt gedistilleerd in kolommen, die koperen fittingen bevatten, in een continu distillatieproces. De geproduceerde 'wijn' of gegiste most wordt met stoom verhit tot het punt waarop de alcohol verdampt is. Deze alcoholische damp gaat door sommige condensors waar hij weer vloeibaar wordt gemaakt. In de eerste fase van de distillatie wordt de alcohol gescheiden van de gegiste most en worden de gist en andere niet-gistende producten verwijderd.

Om het beste resultaat te krijgen voor elk type Rum dat ze in Zacapa produceren, beginnen de verschillen van de Rum in het destillatieproces. Elk van de rum zal beginnen met een andere frisse distillaat. De distilleerder weet al welke rum het resultaat zal zijn voordat hij met het proces begint.

Het distillatieproces levert ook een bijproduct op dat "vinasse" wordt genoemd. Deze vloeistof bevat suikers, minerale zouten (vooral kalium), stikstof en sulfaten. De vinasse wordt gebruikt om de suikerrietvelden te irrigeren en wordt van de distilleerderij naar de plaats gepompt waar het nodig is in een vijf mijl lange pijpleiding die eindigt bij de suikerrietvelden.

In het systeem wordt het methaangas opgevangen en gebruikt om de stoommachine aan te steken. Op deze manier kunnen ze hun eigen energie opwekken en bij voldoende aanvoer kunnen ze die ook verkopen aan de lokale bevolking.

 

Rum van Zacapa kopen

Rum van Zacapa koop je via Club Rum. Ben je op zoek naar een Zacapa Rum en kun je deze niet vinden op onze website? Dan kun je altijd contact op nemen met onze medewerkers. Zij helpen je graag verder!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »